Transformeer je Organisatie met Waarderend Onderzoek
Waarderend onderzoek als grondhouding
Waarderend Onderzoek biedt meer dan alleen een methodiek voor grote transformaties. Het is een houding die je als leider dagelijks kunt toepassen om een positieve werkomgeving te bevorderen. Door te focussen op wat werkt, creëer je ruimte voor groei en innovatie, terwijl je team zich gesteund en gewaardeerd voelt.
Helpt teams groeien
Het resultaat? Betere prestaties en duurzame vooruitgang.
Stel je voor dat jouw organisatie verandering omarmt met enthousiasme in plaats van weerstand. Waarderend Onderzoek maakt dit mogelijk door mensen te motiveren vanuit hun kracht, niet door te wijzen op zwakke plekken. Het is dé manier om teams te laten floreren.

Waardeer wat goed gaat!
Waarderend Onderzoek is een krachtige, positieve methode voor organisatieverandering. In plaats van te focussen op problemen, richt het zich op wat mensen al goed doen. Dit versterkt vertrouwen en creëert energie, de belangrijkste ingrediënten voor succesvolle en blijvende verandering.
Belangrijke principes van waarderend onderzoek
Constructieve dialoog
Door de juiste vragen te stellen, ontdekken we nieuwe mogelijkheden. Vragen over wat goed werkt, motiveren medewerkers om te reflecteren op hun successen en leren hen hoe ze deze kunnen herhalen of versterken.

Gedeelde visie
Waarderend onderzoek moedigt teams aan om samen een toekomstbeeld te creëren dat zowel inspirerend als haalbaar is. Dit gedeelde toekomstbeeld wordt het richtsnoer voor actie en ontwikkeling.

Positieve verandering
Waarderend onderzoek vertrouwt op de kracht van positieve verhalen om verandering te inspireren. Mensen zijn eerder geneigd zich te committeren aan veranderingen die gebaseerd zijn op trots en successen dan op falen en tekortkomingen.

Inspiratie: van Wick van der Vaart
Laura leerde over waarderend onderzoek tijdens haar opleiding aan het instituut voor Interventiekunde. De stichter van datzelfde instituut legt in deze video uit wat waarderend onderzoeken voor hem inhoudt en welke toegevoegde waarde het voor hem heeft ten op zichte van probleemgericht werken.
Verkennen
Wat is het thema/onderwerp waarop men wil ontwikkelen? Dit wordt positief geformuleerd.
Vertellen
In deze fase wordt door interviews en groepsgesprekken gezocht naar succesverhalen en positieve ervaringen van medewerkers op het betreffende thema.
Verbeelden
Hoe ziet de ideale toekomst op het thema eruit? In deze fase wordt een gemeenschappelijk toekomstbeeld gecreëerd, gebaseerd op de ontdekte successen en de kernwaarden.
Vormgeven
Hoe kunnen we onze toekomst realiseren? In deze fase wordt gezamenlijk bepaald welke structuren, processen en relaties nodig zijn om het gewenste toekomstbeeld te bereiken.
Verwezenlijken
Welke acties ondernemen we nu? In deze laatste fase worden concrete plannen gemaakt en geïmplementeerd, waarbij continue feedback en aanpassing centraal staan.
De Business Case?
Verhoogt de veerkracht van je team
Door de nadruk te leggen op succes en mogelijkheden, ontwikkelen teams een houding die hen helpt om beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

Cooperrider en Whitney (2005)
Onderzoek toont aan dat deelname aan waarderend onderzoek leidt tot meetbare toename in psychologische veiligheid onder medewerkers, versterkt zelfvertrouwen bij deelnemers, hogere mate van optimisme over de toekomst van de organisatie, en een grotere bereidheid om mee te werken aan veranderingsprocessen.
Bron: Cooperrider & Whitney - A positive revolution in change
Bushe (2007)
Een meta-analyse van onderzoeken naar de transformatieve effecten van waarderend onderzoek laat zien dat in 35% van de gevallen waarin waarderend onderzoek wordt toegepast er transformatieve verandering plaatsvindt in organisaties. Het draait dan om veranderen hoe mensen denken in plaats van veranderen wat ze doen.
Onderzoek laat zien
Consistent positieve effecten op:
Organisatieprestaties
Medewerkerbetrokkenheid
Verandercapaciteit
Sterkste bewijs voor:
Verbeterde samenwerkingsrelaties
Toegenomen psychologisch kapitaa
Verhoogde veranderbereidheid
Duurzame verandering in actie
Door teams samen te laten werken aan gedeelde, positieve doelen, vergroot waarderend onderzoek niet alleen het draagvlak voor verandering, maar stimuleert het ook intrinsieke motivatie en betrokkenheid. Het gaat niet om grote, eenmalige veranderingen, maar om een fundamentele aanpak die leiders helpt om elke dag een positieve flow te creëren binnen hun team.
